A Clinic renovation project 

 

 福井県にあるクリニックの改装計画です。 既存の建物である築40年のRCの平屋は、水平線を強調した庇を特徴とし、内部 空間もそれに合わせた横長のベイウィンドウで構成されています。

 

私たちは、そ の水平に拡がる空間構成を尊重した上で、クリニックとしての清潔感と安心感を 内外部で築く方法として、「白い木/白と木」を提案しています。

 

外部空間は、既存 の庇にトリミングされた白い木をモチーフとした配管を巡らせることで、既存建 物の水平線の強調と軽やかさをつくりだし、内部空間は、やわらかな白を基調と した空間の中を漂うように木で来訪者の居場所をつくります。

 

改装という限定さ れた計画の中で、無理に内外部をひとつの形態で解くのではなく、連続したスト ーリとしてコンセプトを築くことで、内外部をゆるやかに繋げ、コストパフォーマ ンスを高めることを試みている。

 

プロジェクト概要:

計画地: 福井県

用途: 診療所

規模: 197m2

 

The project is a renovation for otorhinolaryngology clinic located in Echizen city in Fukui prefecture in Japan. In the location, there are many classic timber buildings featured by fire-walls and deep eaves using traditional techniques of Japanese architecture. An existing building has long baywindows, and a big concrete eaves to protect from heavy snow.

We imagined that this feature was very iconic in the countryside at the time when the existing building was built, 40 years ago. Our mission on design were mainly to change its facade and waiting room. The client required to continure a medical examination during the construction. So we started to think how to minimize the construction to utilize the existing condition as much as we can and how to make a temporary reception and waiting room under the construction.

 

To consider cost and smooth preparation to make a temporary reception, we proposed to use the garage located next to the clinic together with a temporaryoffice and connect to a service door. So that, we achieved to clearly protect the examination rooms using at the construction period.

 

As an overall concept, we started to think a way how to respect an existing horizontality and change it to be a brand-new facade and somehow relates to its interior design. As the client requested rigid but organic facade to show an identity of otorhinolaryngology, we proposed making "white woods" which creates a natural atmosphere between the exisitng eaves, and makes comfotable and clean interior spaces with a contrast between whiteness and timbers.

 

The new facade is composed by 2 types of aluminium pipes on size. These are installed between the existing concrete eaves by hidden metal piecies. By making a color contrast between the eaves and external wall, it improves to make building looks lighter.

 

In terms of the interior design, we follow the identity of horizontality. Any functional elements required such as a reception counter, benches and internal eaves are made of affordable larch plywoods, as to freely spread in the white space. Also mirror walls which installed at the same height as existing bay windows achieve to avoid additional elements except white and wood in the space and improve actual small space to feel bigger.

 

Through the project, we simply aimed to improve the goodness of the existing building with minimum elements, at the same time, making something totally different spaces and facade.